Ikärajat

Elokuvien ikärajat varoittavat lapsen kehitykselle haitallisista sisällöistä. Ne eivät ole suosituksia, eivätkä kerro mille ikäryhmälle ohjelma on suunnattu. Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia.

Sisältösymboli kertoo minkä haitallisen sisällön vuoksi ikäraja on asetettu. Ikärajat ovat sitovia, eli kuvaohjelmaa ei saa esittää, vuokrata tai myydä ikärajaa nuoremmalle.

Elokuvateatteriin vanhempien seurassa

Elokuvateattereissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mikäli lapsi on aikuisen seurassa. Jousto ei kuitenkaan koske ikärajaa 18. Jousto on tarkoitettu lapsen huoltajan harkittavaksi, eikä sitä kannata käyttää automaattisesti. Huoltajan on hyvä huomioida sekä lapsen yksilöllinen kehitys että elokuvan sisälto harkitessaan jouston käyttöä.

Elokuvateattereiden on varmistettava, että katsojan ikä riittää elokuvan katsomiseen. Ennakkoon ostettujen lippujen osalta kannattaa vielä ennen esitystä varmistaa elokuvan ikäraja , sillä se on saattanut muuttua esimerkiksi yleisöpalautteen pohjalta. Elokuvateatterien hyvityskäytännöt muuttuneen ikärajan johdosta vaihtelevat.

Lisätietoa ikärajoista Ikärajat.fi -palvelussa.